top of page

Premagaj strah pred zavrnitvijo

Updated: Jun 20, 2019

Zavrnitev boli. Zamaje samozavest in povzroči dvom. Ne glede na to ali ste se z njim soočili enkrat ali morda večkrat v življenju, lahko povzroča v prihodnosti nelagodje in tesnobo. Občutek ničvrednosti lahko povzroči celo, da opustimo vztrajanje na poti do svojih ciljev in obupamo. Tako dobimo slabo mnenje o sebi in s tem nizko samopodobo. Tak strah je težko premagati in včasih, ko marsikaj poskusimo se zdi, kot da nič ne pomaga.


Kakorkoli že, seveda je možno premagati strah pred zavrnitvijo in razviti večjo samozavest. Ni važno s katerim strahom zavrnitve se spopadate, strahom pred zavrnitvijo v odnosih in partnerstvu, karieri ali prijateljstvu. Za vse  obstajajo tehnike, s katerimi lahko napredujemo.



Torej kako premagati strah pred zavrnitvijo in dvigniti svojo lastno vrednost?


Zavrnjeni se lahko počutimo vsak dan, na različne načine in v različnih okoljih. Vsaka situacija prinese nove izzive in čustvene rane. Pogled v to zakaj nas nekaj prizadene nam ponudi možnost kaj moramo pri sebi pozdraviti.


Situacije kjer smo največkrat zavrnjeni so:


V službi, kjer se to lahko zgodi iz poslovnih ali socialnih razlogov. Verjetno ste bili že večkrat v situaciji, ko bi morali napredovati, a ste bili spregledani in je to priložnost dobil nekdo drug, morda se niste ujeli s sodelavci in ko vsi odidejo na druženje po službi vas izpustijo pri povabilu.

Zavrnitev velikokrat doživimo tudi med prijatelji. Včasih imamo sami več interesa po druženju kot naš prijatelj in takrat se ta manj angažira in doživljamo zavrnitve, ali pa se počutimo, da nas izkoriščajo, morda nas v družbi celo ignorirajo.

Romantična zavrnitev seveda zelo boli. Ne glede na to ali nas je zavrnil moški ali ženska, so občutki sramu in bolečine enaki. Lahko se počutimo nezaželene, nezanimive, včasih celo izgubimo vero v to, da bomo našli pravo ljubezen in zaživeli v iskrenem partnerstvu.


Psihologija zavrnitve


Če želite razumeti strah pred zavrnitvijo, morate prepoznati sprožilce, ki nam to povzročijo. Predvsem pa, če je ta strah zelo močan in je morda celo iracionalen, se moramo vprašati od kje prihaja? Vsi ljudje imamo strahove in z majhnimi se lažje soočimo in jih obvladamo. Problem nastane, ko jih ne obvladamo. Takrat moramo najti orodja in strategije s katerimi si lahko pomagamo.


Iracionalni strah se največkrat razvije  že v otroštvu, redkeje,  ko smo odrasli. Lahko pridobimo strah pred višino, vodo, vožnjo, zaprtimi prostori ipd. Ni direktnih vzrokov za razvoj tako močnega iracionalnega strahu a vseeno je nekaj razlogov, ki to lahko povzročijo, kot na primer:

Genetika, naučeni odzivi od staršev, panični odzivi, nesreče ali poškodbe in vsi izzovejo iracionalni strah.


Hitri test : Ali se soočate s strahom pred zavrnitvijo?:

- Mislite, da imajo ljudje slabo mnenje o vas?

- Ali vas zavrnitev odvrne od želje in truda po doseganju svojih ciljev?

- Ali vsakič, ko doživite zavrnitev razmišljate, da niste zanimivi in premalo cenjeni od ljudi?

- Ali zavrnitev povzroči v vas razmišljanje, da niste dovolj pametni, nadarjeni ali sposobni?

- Ali, ko ste zavrnjeni verjamete, da ste s tem razočarali ljudi, ki jih imate radi?

- Ali se trudite, da v ljudeh ne dvigujete pričakovanja o vašem možnosti o uspehu?

Ali začnete po večkratni zavrnitvi verjetni, da ne boste nikoli uspeli v neki dotični stvari?

- Ali vas začne boleti v trebuh ali glava, ko predvidevate, da boste morda doživeli zavrnitev in se zaradi   tega sploh ne odločite, da bi tisto poskusili?

- Ali raje poiščete drugo delo, s čimer se izognete riziku zavrnitve?

Če ste na večino odgovorov odgovorili pritrdilno, se soočate s strahom pred zavrnitvijo.


Kako premagati strah pred zavrnitvijo?


Strah pred zavrnitvijo premagujemo postopoma in vsak na drugačen način. Vendar pa imamo kljub temu pri strahu pred zavrnitvijo med prijatelji, zavrnitev v ljubezni ali na delovnem mestu nekaj istih korakov, ki nam pri tem pomagajo:


1. Ne predvidevajte v naprej

Saj poznate dejstvo, da če mislite, da nekaj zmorete ali če mislite, da tega istega ne zmorete imate obakrat prav. Ko se že v naprej odločite, da vam nekaj ne bo uspelo ali kar pričakujete, da boste zavrnjeni, se bo to v resnici zgodilo. Ljudje podzavestno pošiljamo signale, ki odrivajo ljudi in uresničujemo svoj strah, potem pa uporabljamo zavrnitev, kot dokaz, da se nam to ves čas dogaja.  Spremenite svoje prepričanje in razmišljanje in poiščite pozitivna znamenja, ki kažejo na to, da boste sprejeti in jih zapišite.


2. Osredotočite se na stvari, ki jih želite

Ali izražate svoje cilje in želje kaj želite? Na primer, ko se soočate z možnostjo zavrnitve na delovnem metu ali razmišljate: Ne želim biti zavrnjen, zavrnjena? Veliko bolj uspešni boste z razmišljanjem : Želim si napredovanje naslednje leto ali želim si dobrih odnosov s sodelavci.


3. Dotaknite se vaše domišljije

Vsak dan si vzemite čas in nekaj minut na dan predstavljajte kako se v nesigurnih situacijah vedete samozavestno. Predstavljajte si, kako ste brezskrbni in vas ni strah zavrnitve. Zapišite.


4. Objamete nepoznano

Ko enkrat doživimo strah pred zavrnitvijo, smo pogosto v naprej prepričani, da ga bomo spet doživeli. Kar pomeni, da se bo verjetno to tudi res zgodilo. Začnemo se vrteti v začaranem krogu.  Ko se soočate s prihodnjim strahom pred zavrnitvijo, je dobro pri sebi razčistiti, česa se v resnici bojite, tega, da nečesa ne boste dobro naredili ali tega, da si bo nekdo to mislil? Sprejmite vse možnosti, dobre in ne tako zelo dobre in se spodbujajte, da ste sposobni obvladati oboje.


5. Preživeli boste

Po preživeti zavrnitvi se naučite na stvari gledati drugače. Nobena zavrnitev ne povzroči konec sveta nikomur. Preživimo vse, prekinitev partnerstva, odpoved službe, končana prijateljstva in gremo naprej.

Ko se ujamete v strahu s stavkom:* Kaj če…?* vas izzivam in vabim, da vzamete svinčnik in si napišete scenarij, v katerem boste zmagovalci, opišite kako premagate strah in ste bolj samozavestni in zadovoljni.


6. Ovrednotite pomen zavrnitve

Naj na koncu spomnim, da so se vsi naši najljubši glasbeniki, pisatelji in umetniki nekoč doživljali zavrnitev ali se soočali z več njih, na primer že znana Walt Disney, Oprah..

Večinoma vsi sprejemamo zavrnitev kot dokaz, da smo slabi in nesposobni. Vendar pa se vpršaajte, kako  gledate na zavrnitev svojega prijatelja, kaj mu svetujete, kako vidite njegovo zavrnitev? Spodbujate seveda.  

Zavedajte se, izkušnja zavrnitve nikomur ni prijetn in resnično ne pomeni, da ste neljubljeni ali ne vredni in še najmanj, da boste vsakič znova zavrnjeni.


Vaja


Vse stvari je potrebno vaditi, če jih želimo obvladati in sem spada tudi strah pred zavrnitvijo..

Resnično se stvari naučimo in navadimo ter jih tako lažje in hitreje obvladamo. Pomembno je, da strahu ne pripisujemo prevelike vrednosti. Samo vi sami lahko neki stvari namenite velik ali manjhen pomen.


Kako začeti:


- sprejmite sebe in si oprostite,

- soočajte se s strahom po malih korakih, počasi,

- najdite način kako se umiriti in vadite (meditacija, tehnike sproščanja),

- ostanite prisotni v sedanjem času, s fokusom na sedanje dogajanje, premagate strah, ki vam morda grozi jutri, ko to dosežete, se  fokusirajte na dobre stvari,

- osredotočite se in razmišljajte o svojih malih in velikih zmagah, ko ste strah že premagali in si zaupajte, da vam gre dobro in in bo šlo samo še na bolje.


Zavedajte se, da, ko doživite zavrnitev ne gre za osebno zavrnitev vas, temveč gre za zavrnitev vaših dejanj, lastnosti ali čutenj, kar pomeni, da z vami ni absolutno nič narobe. Oseba, ki vas zavrne ima s tem nek izziv, problem oziroma rano, na katero ste vi nehote pritisnili in ta oseba se posledično tega ustraši in od tega zbeži. To naredi z zavrnitvijo, kar zaboli vaš ego. V resnici pa to ni povezano z vami ampak s tisto osebo, ki zavrača. Zato ker tega ne veste, še ne pomeni, da ste karkoli naredili narobe oziroma je z vami kaj narobe. Torej, ko oseba zavrne vas ima ona problem in ko zavrnete vi nekoga, je problem in izziv vaš.


Misel za konec


Vsi imamo strahove in vsak od nas se dnevno sooča z njimi,  nikomur ni lažje ali težje. Razlika je v našem odnosu do tega strahu. Sprejmimo ga in mu ne pripisujmo prevelike teže, osredotočimo se na male zmage. Premagali ga boste počasi korak po korak, kot otrok, ki se uči hoditi. Vstane in pade, spet vstane, spet pade, a spet in spet vstaja.. dokler ne shodi, vztraja.. tudi vi ste bili nekoč ta otrok… Zmorete!


Z ljubeznijo,

Milena

482 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page