top of page
Writer's pictureMilena Pleško

Ta vprašanja vas bodo izstrelila…

Updated: Jun 20, 2019



Sprašujete prava  vprašanja na prvem zmenku?


Po dveh tednih dogovarjanja se Maša in Andrej končno srečata na pijači. Vsak s svojimi pričakovanji in predstavami, predvsem pa strahom, da ne bo kdo kaj narobe ali preveč povedal. Kljub temu, da sta si prijetna in simpatična pogovor ne steče. Maša si mane roke, prestavlja kozarec, Andrej mrzlično brska po glavi, kaj naj jo vpraša, da bo pogovor lahkotno stekel…Ste se že znašli v taki situaciji, kjer pogovor vsakič zamre po parih stavkih, odpreš novo temo, vprašaš novo vprašanje..ponovno  slepa ulica…


Dejstvo je, da so  taki in podobni neuspešni zmenki in srečanja odraz slabih, morda preveč splošnih, večkrat slišanih, dolgočasnih vprašanj..


Zavedati se je potrebno, da so za dober zmenek najbolj pomembna prava vprašanja, ki pogovor obogatijo in ga spremenijo v zanimivega in zabavnega.


Nekaj primerov dolgočasnih vprašanj:

- Kaj počneš v službi?

- Kje živiš?

- Kateri so tvoji hobiji in interesi?

- Imaš domače živali?

- Tvoja najljubša barva?


Uhhhhh….Ubij me, takoj!

Seveda so ta vprašanja pomembna in nam  odgovori veliko povedo o drugemu, a so dolgočasna in brez domišljije.


Zelo postanete osebi s katero klepetate dolgočasni in brez domišljije, vsak si želi, da bi bilo spoznavanje zanimivo kajne? Lahko si pomagate s tehniko zanimiv vprašanj, ki so bolj privlačna. Takoj boste postali zanimivi in se močno razlikovali od veh ostalih dolgočasnežev..


Ta vprašanja so čustvena izražajo zanimanje, izzovejo predstave in se oseba lažje odpre in razgovori. Nekaj primerov takih vprašanj:


- Recimo, da bi imel/a možnost že  jutri iti na potovanje, midva skupaj ali sam/a, kamorkoli na svetu, kam  bi šla?

- Katero je najboljše darilo, ki si ga kadarkoli prejel/a od nekoga?

- Kako zgleda tvoj idealen konec tedna (vikend)?


Taka vprašanja dvignejo vajin pogovor na bolj kultiviran, višji nivo in vas takoj izstrelijo iz cone dolgočasnežev. Zahtevajo od vašega »zmenka«, da golobje razmišlja in pokaže svoja čustva in vrednote, se razgovori ne ,da bi imel/a občutek, da je na zaslišanju..


Ko boste enkrat začeli na prvih zmenkih spraševati taka vprašanja boste lahko hitro opazili:

- da oseba na drugi strani verjame, da jo /ga zanimate in, da ste dobri poslušalci

- vi boste zmenek zapeljali v smer, kjer ne bo možnosti za neprijetno tišino,

- izvedeli boste resnično zanimive stvari o osebi, ki jo želite spoznati in vam je všeč, ter uživali v pogovoru.


Poudarjam, da vam ne svetujem, da ne postavite nobenega običajnega vprašanja. Seveda lahko in ga potem nadgradite z naslednjim boljšim.


Poizkusite postaviti več zanimivih in privlačnejših vprašanj, tako bo ne samo manj dolgočasno, temveč bolj zabavno in vznemirljivo. Verjetno ne rabim razlagat, da so pisana sporočila privlačna, močnejša, ostanejo in z veliko večjo  verjetnostjo prej pripeljejo na drugi zmenek. Ostanemo v njegovih ali njenih mislih in on ali ona v naših..


Kako začiniti pogovor


Vedno imejte pripravljena 2 – 3 vprašanja, katere poznate na pamet in jih lahko uporabite kadarkoli med zmenkom oz. srečanjem. Ko enkrat ugotoviš, katera vprašanja so dobra, ne traja dolgo, da se jih spomniš, če je potrebno. Vsa privlačna in zanimiva vprašanja imajo eno ali več skupnih kvalitet:


Spodbujajo domišljijo: naj si predstavljajo situacijo, ko jo opišete:


- Če bi lahko izbral ali izbrala svoje  delo ali službo, katero koli na svetu, kaj bi to bilo?

- Če bi bil/bila lahko poznana po eni stvari, kaj bi to bilo?


Prebudite močna čustva, naj se oseba spomni svojih takratnih občutkov, ko odgovarja na vaše vprašanje. Ni nujno, da so samo prijetna, kakršna koli čustva ustvarjajo močne povezave.


Primer  takih vprašanj:

- Katero je najboljše darilo, ki si ga kadarkoli podaril/a?

- Katera je najbolj neprijetna situacija, ki se ti je zgodila v zadnjem času ?

Tako ugotovite vrednote in pridobite bolj osebne informacije. Ko je enkrat led prebit in se oba počutita udobno, lahko počasi začnete z bolj nežnimi osebnimi vprašanji. Če boste ob tem umirili še svoj glas in dodali pravo vibracijo boste presenečeni, kako zelo se vam bo oseba odprla.


Na primer:

- Kakšen oz. kakšna si bila kot otrok? (Vprašate tiho in se rahlo nasmehnete z očmi in usti)

- kdaj si nazadnje jokala?

- Kdaj te je nazadnje nekaj prizadelo?


Seveda morate biti pripravljeni tudi sami odgovarjati na taka vprašanja in deliti kakšno osebno zgodbo o sebi. Tudi to spodbudi obratno reakcijo.


Iz teorije v prakso…


Začnite vaditi takoj. Ta članek ni namenjen vaši intelektualni zabavi ampak , da začnete vaditi takoj!


Kako začeti:

Naredite seznam zanimivih in privlačnih vprašanj, zdaj ko veste kaj je pomembno. Nastavite si »timer«  na  5 minut in se poskusite v tem času spomniti kar največ takih vprašanj. Če želite mi lahko pišete pišite in vam pošljem predlogo in vzorec takih vprašanj.


Ta vprašanja uporabljam sama in jih redno uporabljajo moje stranke, zaradi česar smo bolj uspešni pri odnosih. Vadite taka vprašanja na prijateljih in jih dodelajte na zmenkih, če se želite izogniti neprijetnim situacijam, ki izpadejo nenaravno.


Predlagam, da si vprašanja zapišete in jih vadite, berete na glas, sebi in morda prijateljem, da boste na zmenku, čim bolj naravni. Saj ne želite, da bi bili slišati prisiljeno in umetno. Vedno povežite vprašanje s temo. Če govorita o tem, kdaj ima kdo rojstni dan, vprašajte katero je najboljše darilo, ki ga je prejela ali prejel ali podaril/a.


V primeru, da se zaveste, da ste vprašali neko dolgočasno vprašanje, ga hitro nadgradite z zanimivim. Ker vsi vemo da je stara navada, železna srajca, se lahko tudi to zgodi, a s pravim pristopom tudi popravi. Na primer:


Vi: Kakšno delo opravljaš?

Ona/On: Sem zdravnica oz. zdravnik.

VI: Lepo. Zakaj si se pa odločil/a za ta študij medicine? V čem si najbolj užival/a?


Zapomnite si! Bistvo na prvem zmenku je, da ste malo drugačni, humorni, očarljivi in  zanimivi. Vedno se izplača stopiti iz standardnih okvirov in poskusiti z drugačnostjo, torej za začetek z bolj zanimivimi vprašanji. Na ta način boste prišli do drugega in tretjega zmenka na veliko lažji in prijeten način.


Začnite zdaj!


Z ljubeznijo,

Milenax

1,029 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page