top of page

Samski v obdobju samote



Situacija v kateri smo se znašli nam daje priložnost, da pogledamo vase, v svoja čutenja, čustva in strahove. Na preizkušnji so naši odnosi. Do sebe in do drugih. Osamljenost je našla pot še prej kot v preteklosti. Vemo že, da si osamljen lahko, ko si sam ali ko si v družbi. Tesnoba in strah, ki ju ob tem občutimo, k temu dosti pripomoreta. V teh dneh jo še bolj občutimo.


Kaj lahko naredimo, da trenutna čutenja omilimo ali rahlo prelisičimo?


1. Priznajte si svoje občutke in ozavestite sebe

Ob trenutni spremembi si eni postavijo ščit in se vedejo, kot da ni nič, drugi pa si pogumno priznajo spremembe in čustva, ki prihajajo ob tem. Seveda je priporočljivo, da si jih priznamo, ozavestimo, jih sprejmemo, se pogovorimo s seboj, ali če imamo možnost s kom drugim o tem.

Ponudila se nam je priložnost, da ozavestimo kaj je nam samim v našem življenju resnično pomembno. Kaj so naši najpomembnejši življenjski stebri, tisti, ki omogočajo naše dobro počutje, ob katerih dejanjih nastajajo naši hormoni sreče in nam povzročajo lagodje. Ozavestimo jih. Zapišimo jih. Naj bodo štirje, največ šest. V vsakem odnosu, ne smo partnerskem, se prepletajo vrednote, pričakovanja, želje, navade, ki temeljijo na naših vzorcih, izkušnjah in okolju. Če ozavestimo svoje prave temeljne vrednote in kaj je nam resnično pomembno, prepoznamo svoje jezike ljubezni in vse skupaj zožimo na štiri do šest stebrov, tako bomo sebe bolje spoznali. Tako si bomo ponudili veliko možnost, da bodo naši odnosi v prihodnosti lahkotnejši in srečnejši.


2. Spremenite fokus

Če imate otroke, za katere morate skrbeti, imate tudi družbo in se usmerite na skupne dejavnosti. Saj ni pomembno kakšne so. Če vam hoja ali druženje zunaj ni všeč in vam družabne igre in kartanje niso po godu, za pantomimo nimate poguma, se lahko odločite za nek skupni projekt, ki ga boste delali več dni. Idealen čas je to. Ste imeli morda v preteklosti kašno željo, pa ni bilo časa?

Če ste sami in živite sami, si prav tko lahko omislite en večji projekt, ki je do sedaj stal. Naj traja več dni. Končno imate čas. Najdite nekaj, kar vas zanima ali veseli.


3. Ustvarite nov red

Življenje se je vsem obrnilo na glavo. Zato je res najbolj pomembno, da si ustvarite nov red. Ni pomembno kakšen, važno je da je. Naredite si urnik in mu sledite. Najboljša stran tega je, da se vam ni treba na nikogar ozirati. Red nam nudi varnost in ta občutek potrebujemo bolj kot prej.

Uvedite tudi rutine. Na primer vsako jutro počnite nekaj in od tega ne odstopajte. Naj bo to vaša obveznost. Tudi, če niste človek rutine, vam bo to v teh dneh pripomoglo pri zmanjšanju tesnobe in prineslo dodatne obveznosti, s katerimi se boste zamotili. Pa tudi če boste vsako jutro z eno skupino meditirali in se zvečer z drugo izobraževali ali poslušali glasbo.

In ne pozabite na hrano. Kuhajte sebi in zase, nujno. Imejte 3-5 obrokov. Sledite urniku, tako ne boste vsake pol ure v hladilniku.


4. Izobražujte se

Berite knjige. Če niste bralni tip oziroma vam misli uhajajo, poiščite avdio knjige. Ob poslušanju avdio knjig lahko še kaj drugega zraven počnete.

Glejte različne video vsebine. Svet imate na dlani. Na voljo je ogromno brezplačnih video vsebin. Verjamem, da je ogromno stvari, ki vas zanimajo, pa niste imeli časa. Zdaj je čas. Na primer, lahko se naučite plesati ali skuhati kaj novega, naučite tujega jezika..


5. Najdite nov hobi

Ljudje smo vedno bolj zanimivi drugim, kadar imamo v življenju kakšno stvar, ki nas zanima. Ni važno kaj je, zelo je privlačno, kadar oseba govori nekaj z žarom in strastjo. To jo dela zanimivo. Pa četudi je to zbiranje znamk. Večkrat slišim, jaz nič ne znam in nimam časa. Zdaj se lahko naučite marsikaj preko video vsebin. Svet informacij imate doma.


6. Glejte gledališke predstave

Če vam ni do gledanja TV in filmov, ves čas, si oglejte kako gledališko predstavo. Sledite komikom, te dni delijo res veliko kvalitetne vsebine. Vid Valič je na primer svojo zelo obiskano igro Tvoj bodoči bivši mož objavil na svojem Youtube kanalu brezplačno. Lahko si tudi predvajate kakšno opero.


7. Pišite pisma

Ne samo sporočila. Pišite pisma. Dopisujte si. Se spomnite časov, ko se je pisalo na papir? Kako je bilo lepo brati in potem v prijetnem pričakovanju čakati na odgovor. In tisti, ki tega niste počeli. Zdaj je čas. Pišite papirnata pisma, jih fotografirajte ter pošljite po malu naslovniku. Seveda lahko pišete tudi moderna pisma preko maila. Važno je, da spustite tematike o virusu, politiki, denarju in bivših partnerjih.


8. Naredite foto knjigo

KONČNO! Končno čas za fotografije. Preglejte jih in naredite izbor. Pripravite lahko diaprojekcije, dodate glasbo, sestavite in pošljete v izdelavo fotoknjigo. Kakršnokoli, s potovanja, praznovanja, druženja, karkoli. Vedno bolj pogrešamo fizično ogledovanje fotografij in jih cenimo. Kasneje jih lahko tudi komu podarite z rojstni dan. Lahko naredite virtualne knjige in jih pošljete udeležencem.


9. Dolgočasite se

Bombardirani smo z mediji. Povsod smo prisotni, FB, IG, Viber in drugi, neprestano on-line. Kamorkoli gremo objavljamo slike ali selfije. Nekako ne znamo več odložiti telefona. In če nas mediji tega ne naučijo, morda nas bo ta virus. Torej, če imate dovolj telefonov, interneta, TV, knjig, se preprosto sedite na kavč, balkon, na tla, kjer vam je prijetno in pojdite v svojo domišljijo ter opazujte svoje misli in morda najdete kakšno razsvetljenje.


10. Pišite dnevnik pozitivnih uspehov

Vsak dan si napišite na kaj ste ponosni in v čem so vaše dnevne hvaležnosti ali uspehi. Pazite, ne pišite kaj bi lahko naredili pa niste. Samo pozitivne in uspešne stvari. Ne obremenjujte se z normami. Vi veste kaj je za vas uspeh. In ta je edini pravi.


To je 10 nasvetov, Zraven lahko telovadite ob spremljanju vodenih vadb, barvate pobarvanke, ja niso samo za odrasle. Lahko končno pospravite predal z nogavicami, preskusite garderobo in zavržete tisto, ki jo 1 leto niste oblekli, se udeležite kakšne on- line igre ali kviza.


Predvsem pa se poleg gibanja, in nastavljanja soncu počivajte. Hormon melatonin je hormon z najvišjo antioksidantno vrednostjo, ta se proizvaja med spanjem med 21. in 2. uro, pri spanju v temi. Torej spite. Veliko in v temi.


Če se odločite kljub vsemu odločite za srečanja z osebami, ki niso v vašem gospodinjstvu, spoštujete pravila, prinesite svojo pijačo in prigrizke. Ne približujte se bližje od parih metrov. Predvsem pa nikogar ne silite v srečanja ali jih ne žalite z izjavami kot so :'' A ti se tega resno držiš?'' in podobno.


Vseh vaših idej bomo vsi skupaj veseli. Napišite jih v komentar spodaj.


Sama sem odprla skupino na FB #PridiNaKavo, kjer se bomo družili, pogovarjali imeli različne tematike glede partnerstev, zmenkov, ljubezni. Skupaj bomo počeli različne stvari, delili ideje in še več. Vesela bom, če se mi pridružite. Tematike bomo izbirali skupaj. In bomo skupaj. Tem kot so virusi, politike in financ se bomo izogibali. Upam, da se vas pridruži čim več.


In ne pozabite mi pustiti komentarja.


Do takrat pa #ostanitedoma in bodite zdravi.


Z ljubeznijo,


Milena


641 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page