top of page

Ljubezen in pečene paprike

Updated: Jun 20, 2019

Včasih se mi zdi, da se moškim kar malo zatika pri idejah za prvi zmenke.  Po navadi se vrti okoli treh možnosti in sicer večerja, kino, ali večerja in sprehod in klišejska vprašanja.  Predvidljivo in ne preveč zanimivo. Dejstvo je, da bi vsi radi nekaj drugačnega in posebnega a v strahu pred tem, da ne bi storili napake in si zaprli priložnosti za naprej enostavno večina moških ne upa posegati po drugačnosti. Ravno biti drugačen in poseben, pa vas dragi moji izstreli na drugo stran, tam kjer zbudite zanimanje si avtomatično pridobite drugi zmenek. Kar je bistvo kajne? Prvi zmenek je namenjen priti do drugega, tisti je najpomembnejši, saj šele drugič damo večji pomen vsebini, ker prvič veliko opazujemo in spoznavamo.


Sama svoje člane spodbujam k drugačnosti. a vedno pod pogojem, da ostajajo zvesti sebi in svoji energiji. Kljub temu spodbujam pogum. Res je, ni garancije, da boste navdušili ali da boste sprejeti v celoti. In?  Dejstvo je, da nam povprečne akcije nudijo povprečne rezultate in visoko potezne akcije, pogumne, nam prinesejo uspešnejše in drugačne rezultate


En moj član se je na primer odločil, da na večerni zmenek v znan ljubljanski lokal prinese pečene paprike, katere je vlagal in pekel čez dan. Podaril jih je dami, s katero je šel na prvi zmenek. Bilo je presenečenje in veliko smeha, zelo prijetno je dišalo in kljub temu, da je teklo iz vrečke, je bilo predvsem zelo drugačno in simpatično. Čeprav urejena dama, si kaj takega ni predstavljala in bila je  tako navdušena, da tega kmalu ne bo pozabila. Ob tem, da je bila to res pogumna ideja, saj bi ga lahko v lokalu prosili, naj ne nosi hrane. Drži, ona bi ga lahko tudi zavrnila in se morda zmrdovala, ker je moški pogumno ubral drugačno pot. A se ni. Požel je njeno takojšnje navdušenje in zanimanje,  predvsem pa je bil to zelo dober »ice breaker«. Takoj sta našla tematiko, se začela pogovarjati o tem, da on sam peče paprike za vlaganje. Tako je na neprisiljen način izvedela, da moški obvlada kuhanje. Pogovor je stekel o hrani, peki, kuhi, kar imamo vsi radi.




Poglejmo še nekaj dodatnih prednosti. Umaknilo se je klišejsko pogovarjanje o tem, kaj kdo dela in kje, kaj je kdo študiral in kdaj, kaj kdo počne v prostem času. Vse se je lahkotno zavrtelo okoli vsem priljubljene tematike hrane in oba sta se sprostila, saj nista imela občutka, da sedita na intervjuju. Počasi se skozi ta pogovor načnejo tudi teme službe, otrok ali hobijev, a na zelo neprisiljen in naraven način. Na primer: «Jaz sem pa danes morala skuhati špagete, saj sem jih  obljubila starejšemu sinu, ki trenira nogomet in zdaj, ko je star že 12 let in več poje, predvsem po treningu nogometa in je to edina hrana, ki ga nasiti. Mlajši pa kot nadebudni glasbenik, ki vadi violino, svoje ogljikove hidrate raje uživa v obliki sladkarij." 


Oseba na drugi strani je prejela veliko informacij na neprisiljen način, brez zasliševanja. Ima dva otroka stara 12 let in manj, fanta, ki sta aktivna in ona rada kuha. »


On lahko nadaljuje…

«Spomnim se, da sem še med študijem prava velikokrat kuhal špagete,  za pol študentskega doma, potem pa, namesto da bi študirali, smo celo noč igrali tarok. Še vedno ga rad igram, poleg tega pa sem svoji hčerki spremenil v dobri kvartopirki.« 

Kako zelo lahko ena taka malenkost, ali nora ideja, spremeni cel potek dogodkov in zmenek obrne v lahkotnega, polnega smeha in dobre energije.


Seveda je srečanje trajalo dlje kot po navadi in predvsem je, brez dvoma, prinesel tudi drugi zmenek.


Lahko bi se zgodilo, da pečene paprike ne bi bile dobro sprejete in bi morda dami smrdele, bilo bi ji neprijetno ali celo nerodno, lahko ne bi pozitivno odreagirala. Nič hudega. Takrat bi se moški  opravičil in razložil, da je bil njegov namen, biti pozoren, biti drugačen in poudaril, da je želel razbiti led. 


Vse to kar je res, a žal ona tega ni prepoznala. Skozi večer lahko pečene paprike še vedno lahko uporabite kot hec. »Jah eni nosijo rožice, jaz pa pečene paprike 😊«. Dejstvo je, da pogovor o tem teče na en ali drug način. In če dama, vaših paprik ali vaše drugačnosti ne razume, je ne zna sprejeti, potem ima mogoče težak dan ali pa nista v isti energiji, kar ni nič hudega. Dobro je, da se takoj pokaže ujemanje v razumevanju drugega in njuna pogleda na svet. Definitivno se na neki točki hitreje spoznamo, kot če bi imeli klasičen večer v stilu intervjuja.


Večerja kot prvi zmenek


Večerja je kar velik izziv. Ženske se obremenjujemo s tem kaj naj jemo in koliko. Nekaterim je na prvem zmenku neprijetno jesti in potem  nervozno premikajo hrano po krožniku, jo malo grizljajo, medtem ko jo moški uživajo z velikim užitkom. Zna biti neprijetno. Predvsem je zelo težko govoriti in jesti. S polnimi usti je res neprijetno govorit in potem je veliko neprijetne tišine. Resnično je večerja  veliko bolj intimna stvar, kot si mislimo.

Naj bo prvi zmenek posvečen komunikaciji. Najdite njen ZAKAJ v življenju in jo sprašujte ter poslušajte, ko o tem govori. Če ste slučajno uspeli prej pridobiti informacijo o njenih hobijih, se lahko odločite za zmenek v tem stilu. Lahko jo peljete drsat,. ali si podajati frizbi, morda na mini golf.  Ni težko, če informacije imate, če jih nimate pa uporabite svojo kreativnost in bodite preprosti. Glavno vodilo naj bo iti ven in skupaj početi nekaj zanimivega. 

Večina moških se odloči za klasičen pasiven zmenek in znani repertoar, vendar bo aktiven zmenek vedno ostal v veliko lepšem spominu.


Nekaj idej za nepozabni zmenek:

- Piknik v naravi ali v dnevni sobi – preprosto

- Namesto večernega srečanje jutranje- zajtrk

- Ogled zanimive razstave

- Dogodek – okušanje vin

- Živalski vrt

- Obisk gradu

- Sprehod ob reki

- Biljard ali bowling

- Potep po mestu – bodite humoren vodič

- Karaoke- posluh ni pomemben

- Veslanje…


In ne pozabite na prepovedane teme:

- politika,  denar, vera,

- bivši – (razen če je pozitivno in malo),

- ne kritiziramo in ne jamramo,

In največ eno ali dve alkoholni pijači.

Prijazen nasvet: dami, ki jo povabite na nenavaden zmenek sporočite kako naj se obleče, saj bo v visokih petkah težko veslala ali hodila po gozdu.

Humor in pohvala naj bosta osnova. 

Zato oblecite nasmeh, je najcenejše in najlepše darilo.

Imejte se čarobno.


Z ljubeznijo, 

Milena 

106 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page